Posle samo godinu dana

User avatar
widanovic
Site Admin
Posts: 384
Joined: 27 Apr 2011 23:29

Posle samo godinu dana

Post by widanovic »

Iako sam do sada bio oduševljen autom, javio mi se mali, ali iritirajući problem. Pre dve nedelje su me golubovi počastili svojim piticama, naravno kao i svi ostali nisam oprao auto. Posle dve nedelje kada sam ga oprao bilo je neprijatno iznenađenje. Izgleda da je ptičiji izmet reagovao sa bočnim plastičnim lajsnama i farba je sa tog mesta otpala. Napominjem da je u pitanju lajsna, a ne auto, ali opet i to je deo auto. Pošto su mi ljubazne komšije već sa druge strane izgulile lajsnu rešio sam da ih ofarbam, ali ću tražiti da mi ih ofarbaju nekom jačom farbom, jer ova očigledno ne može da zaustavi ni jedno golubje sr*nje.
Dulle
Početnik
Posts: 6
Joined: 30 Dec 2011 10:39

Re: Posle samo godinu dana

Post by Dulle »

Ja sam recimo posle samo godinu dana imao drugaciji problem, posle godinu dana, tacno na leto sam primetio male pukotine u laku na haubi, znaci onaj providni lak koji se verovatno nanosi kao zastitni sloj za farbu ili sta. Znaci na samoj farbi nema ostecenje ali kad se zagledas vide se te pukotine.
User avatar
widanovic
Site Admin
Posts: 384
Joined: 27 Apr 2011 23:29

Re: Posle samo godinu dana

Post by widanovic »

Mislim da na to mozeš da uloziš reklamaciju u nekom od ovlašćenih servisa, ako ne možda poliranje. Ja se spremam za jedno temeljno poliranje, možda ako nađem nekog jeftinog majstora odradim još koji sloj laka čisto da dobijem na kvalitetu i jačini tj. da zaštitim farbu.
miki62
Senior
Posts: 255
Joined: 19 Feb 2012 17:12

Re: Posle samo godinu dana

Post by miki62 »

@Dulle. Bilo koja metalik boja je mat, i taj bezbojni lak mora da se nanosi zbog sjaja a i zbog izgleda "dubine" metalik boje i naravno zastite boje. Inace metalik se nanosi iz dva sloja + dva ili tri sloja bezbojnog laka, to vec zavisi od proizvodjaca. :D
Inace, naknadno lakiranje, moze, ali tada se ceo auto mora izmatirati vodenom smirglom granulacije 2000-3000 , i to pod uslovom da metalik boja ispod laka nigde nije ostecena.
U principu se lakiranje radi samo kod ponovnog farbanja automobila.

Sto se tice poliranja, u zavisnosti od starosti laka, vrsi se odabir polir paste. Polir pasta je takodje abraziv koji skida povrsinski sloj laka. Preporucujem poliranje tek kada je auto napunio bar 6-7 godina, do tada lak treba odrzavati samo voskiranjem. Kvalitetni voskovi ce vratiti fabricki sjaj autu.
Prilicno kvalitetne voskove proizvodi firma Turtle i Sonax, i mogu se naci kod nas.


Image
koenigseggccr
Senior
Posts: 123
Joined: 26 Feb 2012 22:00

Re: Posle samo godinu dana

Post by koenigseggccr »

Ja sam imao dobra iskustva sa M3 pastama, ima ih za razne upotrebe (rucno, masinsko poliranje, i sl.) Kosta oko 1.800 din 1l., ali to moze da traje 5-6 poliranja...
User avatar
widanovic
Site Admin
Posts: 384
Joined: 27 Apr 2011 23:29

Re: Posle samo godinu dana

Post by widanovic »

Rešio sam problem usranih lajsni. Skinuo sam lajsne, lepo ih prešo vodobrusnom 1000(vodena šmirgla) i prešao ih bamperom. Sada imaju mnogo lepšu crnu boju, a mislim i da su sada dosta izdržljivije na spoljne uticaje. I naravno sada ih s vremena na vreme osvežim sprejem za plastiku.
Attachments
ALIM2186.JPG
ALIM2186.JPG (222.38 KiB) Viewed 26394 times
Post Reply

Return to “3v”