mali problem ...nadam se

Alex
Junior
Posts: 10
Joined: 08 May 2013 22:59

mali problem ...nadam se

Post by Alex »

Postovani,
kupio sam polovnog Avea 4door i imao jedno neprijatno iznenadjenje. inace 1.2 benzinac 2007 god ... odrzavan regularno i u dobrom generalno stanju.
Elem,
izvezao sam ga na auto put i pojavila se signalizacija "motor chek" ...majstor mi rece da se to javlja zbog prljavog goriva i to je ok...recimo ... ali kada sam dostigao neslucenih 125km/h javio se jak jednolican zvuk sa, rekao bih, zvucnika koji alarmira da npr. pojas nije vezan, da su vrata otvorena i shta sve ne... ali visok i jednolican ... smanjivsi brzinu i zvuk je prestao.
Zbog prirode posla nisam jos otisao do majstora pa vas pitam ...da li ko zna sta li je to alarmiralo.
Inace .. automobil sam pre kupovine prikacinjao na dijagnostiku i detaljno ga pregledao majstor.
Izvinjavam se ako je ovo neka trivijala ali meni je malo ostalo kiselog ukusa u ustima.

pozdrav i hvala
miki62
Senior
Posts: 255
Joined: 19 Feb 2012 17:12

Re: mali problem ...nadam se

Post by miki62 »

"Chek" lampicu hoce da upali zbog nagorele, zaprljane ili neispravne lambda sonde.... sto se tice zvuka na zvucnicima, ne bih znao da li je alarmirao.... Da li ti na radiju imas opciju da se muzika postepeno pojacava prilikom ubrzavanja auta? Ako imas, mozda je tu negde problem...
Alex
Junior
Posts: 10
Joined: 08 May 2013 22:59

Re: mali problem ...nadam se

Post by Alex »

hvala Miki na odgovoru

jos uvek se nisam navikao na automobil ..a istina da je radio bio ukljucen. Provericu chim pre da li je to to. Lambda sonda se menja ... kolika je okvirna cena nove sa ugradnjom i da li upaljena lampica nesto menja u rezimu. Citao sam u brosuri da kada se upali kontrolna lampica MIL da se elektronski sistem vozila prebacuje u nuzni program rada...ma sta da to znaci, ... kao i da moze doci do oshtecenja katalizatora.
Elem...
da li je nuzno menjati lambda sondu_?

hvala
User avatar
ivanchevy
Junior
Posts: 76
Joined: 07 Apr 2012 03:43

Re: mali problem ...nadam se

Post by ivanchevy »

Mene je za kalosa na 60000km kad sam menjao pre par godina kostala oko 120e, u ovlascenom servisu koji vise ne postoji. Ne znam kolika je cena u ostalima, uvek mozes da pozoves par servisa i raspitas se za cenu.
Alex
Junior
Posts: 10
Joined: 08 May 2013 22:59

Re: mali problem ...nadam se

Post by Alex »

Hvala Ivane ...
naravno ... mada je akcenat bio na ... da li je nuzno menjati lambda sondu?
i interesuje me u kakav ona to nuzni rezim uvodi? Da to nije ogranicenje broja obrataj i same brzine kretanja softverski ... ili utice na samu smesu pa automobil samim tim sto ima slabiji motor jos slabije "vuce" ...

hvala
Dule
Junior
Posts: 21
Joined: 15 Jan 2013 11:18

Re: mali problem ...nadam se

Post by Dule »

Ja sam imao sličan problem sa paljenjem lampice za proveru motora zbog lošeg goriva. U servisu sam uradio čišćenje kompletnog sistema za dovod goriva (bez zamene bilo kojeg dela) i od tada nisam više imao tih problema (naravno sipam samo euro premium).
pevac54
Senior
Posts: 208
Joined: 10 Mar 2012 12:17

Re: mali problem ...nadam se

Post by pevac54 »

Imao sam isti problem na, možeš da vidiš na forumu. Blokirali ventili prvog cilindra, nakupljena garež zbog lošeg goriva. U "Đelmaš"-u mi uradili dijagnostiku i čistili wins-om, i jedno vreme mi je bilo ok, ali mi se i dalje povremeno pali lampica.kad mi se to desi sipam aditiv Wins (kupujem na pumpi) za čišćenje sistema za napajenje (dizne, ventili i sl) i posle nekog vremena se ugasi lampica. Moram povremeno da izađem na autoput da ga produvam na većem broju obrtaja. Ako ti lampica treperi i ne prestane da trepuće kad motor dostigne radu temperaturu, stani, ugasi motor i malo sačekaj pa ponovo startuj. Ako stalno gori možeš da voziš (tako piše u knjižici za upotrebu i održavanje vozila).
Obavezno odi u neki servis da ti urade dijagnostiku (to nije skupo), jer kvar može biti banalan (zaprljan neki senzor i slično), a može biti i nedaj bože nešto veće, ali što se pre otkloni manji trošak.
Ako auto ne trese pri malom broju obrtaja, može se desiti da imaš problem sa nekim prljavim senzorom u izduvnoj grani (kažu ima veze sa katalizatorom).
Pozdrav.
Alex
Junior
Posts: 10
Joined: 08 May 2013 22:59

Re: mali problem ...nadam se

Post by Alex »

Hvala na pomoci "pevac54"

Auto mi je pre kupovine bio na dijagnostici i tada nije pokazao nista sto bi me navelo da ima kvar, ali cu te poslusati pa cu otici da jos jednom proverim. Ne trza na malom broju obrtaja u nizim stepenima prenosa i mislim da je ok. Lampica je stalno ukljucena i ne treperi. Ako nije neumesno pitanje ...koliko su ti uzeli u Djelmashu za ciscenje?
Jos jedno pitanje...lampica ti se sama od sebe ugasila brez resetovanja racunara???...

Hajde da nastavim sa pitanjima :P :roll: ... Da li je neko od vas ugradjivao plin u Aveo-a 1.2 motor ...? Mene samo plasi da onda ne izgubi i ono malo snage sto ima .. ili moze da se korekcijom potroshnje plina utice na snagu ...

Hvala na odgovorima
pevac54
Senior
Posts: 208
Joined: 10 Mar 2012 12:17

Re: mali problem ...nadam se

Post by pevac54 »

Resetovan je kad je išao na čišćenje winsom. Sad se sama ugasi kad je toplo vreme, mada mu povremeno sipam aditiv. Svetli cele zime, kad upalim auto i krenem uzbrdo, posle minut dva počne da trese kao da ne radi jedan cilindar i počne da trepuće lampica, kad se zagreje motor prestane da trese i da trepuće i svetli stalno. kod privatnog majstora merio kompresiju - ok, menjao svećice, menjao kablove i opet isto. Izgleda da su u servisu u pravu, da ću morati da mi skidaju glavu motora, vade ventile i čiste ventile i ležišta. To će još malo da popričeka jer sam nešto utanjio sa finansijama.
User avatar
Darkonda
Junior
Posts: 33
Joined: 30 Oct 2011 19:30

Re: mali problem ...nadam se

Post by Darkonda »

I meni se isto desava sa ta tim zvukom pri vecoj brzini, samo sto se to meni cuje posle 150km/h i kao da se cuje iz desnog dela haube, nikako sa zvucnika, gledao sam i neke klipove sa aveom pri vecim brzinama i isto se cuje isti zvuk, tako da ja racunam da to tako treba...

A sto se tice plina imao sam istu nedoumicu kao ti, i na kraju sam uradio, nisam osetio neku drasticnu razliku u snazi, sta vise imam osecaj da bolje vuce pri nizim obrtajima na plin, iskreno ja ga ne stedim, menjam brzine na 3000 ili 4000 obrtaja ponekad odem i u crveno i trosi mi 10l plina dok mi je benzina trosio malo manje od 9 gradske voznje, kada bi ga neko vozio kao penzioner mislim i da bi se potrosna plina spustila na 8l... :D
Post Reply

Return to “4v”