Stranica 1 od 2

Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 18 Dec 2016 23:05
od vzegarac
Cao drugari!!
Imam mali problem
Naime o cemu se radi u poslednje vreme mi se ne svidja zvuk motora kao da imam dizel nesto cudno se cuje...Pogotovo sada kada je hladan i kad ga upalim!!desilo mi se i da mi kad sam ga upalio na ler gasu podigne obrtaje do 2000 pa onda kako se zagreje spusti na 1000...
Drug mi kaze da proverim ulje (mada servisiram redovno auto ne bi trebalo da je to)

Aj prvo da se konsultujem sa vama pa cu videti sta cu dalje..
Hvala
Ziveo Spark

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 25 Dec 2016 23:44
od zec
Kad je hladno i treba da malo podigne obrtaje. Da li si saznao sta to cujes iz motornog prostora?

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 31 Jan 2017 15:04
od vzegarac
definitivno je zima uticala na rad...ipak je ma motor i treba da se zagreje....

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 08 Nov 2017 16:02
od Maki Vu
Dobar dan! Evo napisat cu ovdje pod ovaj post,da ne otvaram novu temu,jer se radi o problemu s radom motora na sparku 0.8(2008god).Pa da krenem od toga sta sam sve promjenila na autu:ulje,filter ulja,filter zraka,filter goriva,svjecice,kablove na svjecicama(auto je trzao,pa je zamjenjeno).problem je sljedeci:auto kad se zagrije,gubi snagu,dosta je bučan i po mojoj slobodnoj procjeni ima prevelik broj okretaja kad ga se vozi u npr. četvrtoj brzini,vrti ga na 3500,a inace je isao do 3000..e sad,majstor mi je dao na posudbu bobinu koja se nije pokazala nesto bolja od moje,pa smo vratili moju,također mi je mjenjao senzor step motora i podesavao ventile.Inace,auto ima 83000km!Molila bi ako netko ima slican ili osti problem da napise što bi to moglo bit.Hvala unaprijed na vasim savjetima!

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 13 Nov 2017 08:03
od dixy
Maki dobro došla na forum!

Da li je na tabli upaljena Chech engine lampica? Ukoliko jeste, saznaj koju grešku prijavljuje automobil...

Na kom broju obrtaja je najizraženije trzanje?

Na osnovu napisanog, pretpostavio bih da je problem EGR ventil, a ne bilo koja komponenta paljenja ili step motor ler gasa. Drugi mogući problem mogla bi biti pumpa za gorivo... Takođe, potražiti napukla vakuum creva i ukoliko ih ima zameniti ih.

Ukoliko kvar ne nađeš, zameni majstora, oni su bar lako zamenljivi, jer mislim da ti je na autu uradio sve osim onoga što je potrebno da bi ti rešio problem

Javi kako napreduje rešavanje problema, kao i konačni ishod :)

Srećno!

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 15 Nov 2017 21:54
od Maki Vu
Evo da odgovorim..znaci,prvi put ,prije nekih cca 2 mjeseca se upalila lampica,dijagnostika je pokazala povremenu gresku na jednom cilindru..onda sam isla kod majstora,jer je u međuvremenu auto poceo ludovat.Spojili ga na dijagnostiku,pokazao je 30 greski za koje mi je majstor rekao da nisu povezane jedna s drugom.Usljed tog njegovog čeprkanja po autu,meni palo na pamet promjenit kablove,jer sam već pomalo počela pucat,reko idem probat to zamjenit,nece škodit.Super,prestao je trzat! Ali,auto kad se zagrije,gubi snagu,nema šanse da ide preko 60,auto urla..auto trenutno ceka popravak do ponedjeljka.Nesto mi je palo na pamet danas,a nisam probala,jer auto sad nije kod mene,da li moze bit da su kočnice zablokirale? Hm,kažem,nije kod mene,pa nemogu probat da li su kotači vrući..ostaje mi čekat ponedjeljak,pa vidit šta ce bit,al nemogu vjerovat da je tesko nać kvar na toj kutiji šibica,pa nije da vozim avion.E da,od kad sam zamjenila kablove,lampica se ne pali,a i ovaj novi majstor ga je spojio na komp pa je rekao da nema greski!

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 23 Nov 2017 18:31
od zeljkoci
sta si uradila kod majstora?
da li si resila problem trzanja i snage?

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 24 Nov 2017 08:06
od dixy
Ne bih da zvučim kao najpametniji, ali ako ima 30 grešaka, nije moguće da su nepovezane. Takvo stanje ukazuje na neki problem sa akumulatorom, jer kompjuter počne da brlja ako napon nije u odgovarajućem opsegu. Automatski bih posumnjao na alternator ili bilo šta tog tipa, što bi oduzelo snagu automobilu.

Činjenica da ti nije rekao koje su greške ukazuje da nema pojma šta radi.

Kočnise su malo verovatan izvor problema, jer bi onda imala gubitak snage u celom opsegu rada, kako pri kretanju, tako i u vožnji. Osetila bi vrlo neprijatan miris od spaljenih pločica.

Ako nema grešaka, onda proveriti kvačilo, tj da li ima proklizavanja lamele, jer bi to bio vrlo legitiman razlog za to što ti opisuješ (nedostatak snage, povećan broj obrtaja u brzinama, itd). Takođe izmeriti kompresiju motora, da bi znala u kakvom je stanju, bez obzira na 90tak hiljada km...

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 04 Dec 2017 18:23
od Maki Vu
Evo da vam javim..spark je dobio novi/rabljeni motor..nije se isplatilo po drugi put popravljat cilindre,ventile,brusit glavu..naime,kompresija je pokazala da cilindri rade na 9,6 i 12..to mi se dogodilo i prije 7 godina..odlucila sam,zamjenit kompletan motor,jer me ispalo jeftinije,a motor ima 40900km,2010 godina,definitivno dobar..sto se tice kocnice,jedna se pregrijavala i naravno da sam je unistila..to sam isto sredila..autic ide ko svicarski sat sada..nadam se da ce i potrajat..i da,sve to ke naprvio jedan drugi majstor..kod onog prvog vise ne idem,pa makar se spark raspao u milijon djelova..

Re: Problem sa radom motora Spark 0.8

Poslato: 04 Dec 2017 22:34
od dixy
Glavno da si rešila problem, pa makar to bilo i zamenom motora. Sa kompresijom koju si navela, zaista nije mogao dobro da funkcioniše...